Sweet Followers

Cik Qaseh Visitors

AmazingCounters.com

25 Jun 2014

Senyumlah walaupun dirimu disakiti

Assalamualaikum... n haii  :)
pa kabar rakan2 blogger yg dikasihi... sangat2 merindui kalian...eh3x..hehe..
btul... sebab x dpt layan blog sgat...(padahal ada gak buat blogwalking..) 
kalau masa cuti dulu dpt lah layan b'jam2... skrg x dpt lagi.. kena bahagi2kan masa... alhamdulillah... baru sebulan aktif dgn blog, mcm terasa ramai kawan.. walaupun kita ni x kenal sgat kan...keep in touch u all ;) Sebenarnya,,, Qaseh pun xtau sebab apa Qaseh nak buat blog ni... terasa ingin mencuba2 kot... di samping berkongsi nota2 kuliah (mcm dah bgtau ja dlm entry sebelum ni...haha )..
anyway... dashboard dah ok!!!! :D

ok! berbalik pada tajuk entry... sblum membaca lebih lanjut lagi... tolong senyum dahulu... takut2 nnti korang semua hilang senyuman bila membaca entry ni... mungkin entry ni agak emosi kot..hehe.. bunyi mcm serius ja kan? xda pa2 pun.. nak korang senyum jak... selain ianya merupakan satu sedekah.. senyuman jg boleh mmbuatkan kita nmpak muda... :P

Penghias entry.. (senyum kambing)

Senyumlah dalam apa jua keadaan... tak kiralah.. senyum kambing ke.. senyum senget ke.. senyum sokmo ke... yg pnting IKHLAS... hehe.. (note2self juga ni).. ok! itu tentang SENYUM.. ^_^. Tapi mcmana pula bila kita disakiti?? kalau Qaseh lah kan... macam nak ketuk ja kepala org yg buat hati kita sakit tu..hehe.. (jahat jugak sy ni kan....... ikutkan hati).. tapi org selalu ingatkan... jangan ikutkan hati sgat... mnunjukkan rasa sakit hati hanya menampakkan kelemahan kita...
ikutkan rasa binasa, ikutkan hati mati. Habis tu nak buat mcmana?
tapi bila difikirkan balik.. kita sendiri yg dapat padahnya jika terlalu ikutkan hati dalam emosi yg x stabil.. huhu...mungkin kita akan puas bila kita dpt membalas balik perbuatan mereka yg menyakiti.. tpi kepuasan tu hanya untuk jangka pendek sja... kan? apa lah sangat 'kepuasan' tu dengan menyakiti hati org lain selain mendapat kebencian... kan3? bersabarlah wahai kawan2 yang seangkatan dgn ku.. yang selalu disakiti.. (haha.. mcm lah sy ni baik sgt..:P) Kita x memilih untuk menyakiti x bermakna kita memilih untuk disakiti.. (apalah sy merepek ni ). Tak apalah kawan2... hidup tu kan umpama roda... suka duka silih berganti... bila bahagia,,terasa dunia kita yang punya.. bila berduka,,menangis x sudah2.. huhu..


"Allah tidak akan membebani seseorang melebihi kemampuannya".  Jom kita belajar untuk redha.... k

selamat malam :)


8 comments:

  1. Ye, anggap jelah tu dugaan, hehe..

    ReplyDelete
  2. banyak bersabar.. banyak cabaran yang perlu dilalui dalam dunia ni. Mesti tabah dan cekal.. Anyway, jangan fikir dah.. chill dan BW banyak-banyak untuk larikan fikiran yang kusut tu :D

    ReplyDelete
  3. Kesabaran tu penting..Tak perlu membalas..Allah tahu pe yang berlaku dan pe yang terbaik untuk kita..

    ReplyDelete
  4. Semalam kereta saya asik kena hon dgn satu lori ni kat traffic light. Mula2 tu geram jugak. Tapi, bila teringatkan bos saya kata.."U imagine je orang tu wayar kat otak dia dah putus..tu sebab die jadi camtu." Lepas tu terus nak tergelak sorang2.

    ReplyDelete
  5. "ikutkan rasa binasa, ikutkan hati mati" betul tu, kak! hehe. sakit macam mana pun, bantai ngan senyum je. kalau asyik ikutkan gelodak jiwa tu, aishhh. sampai ke sudah tak selesai. keep calm and smile, hehe peaceee ^___^

    ReplyDelete
  6. dugaan tu... Allahkan setiasa ada dgn kita...

    ReplyDelete
  7. Betul tu..Dugaan demi dugaan mendekatkan diri kita dengan Allah.

    ReplyDelete
  8. saja singgah mai noo dari blog Mia

    ReplyDelete

Leave Your Link :) Jom Blogwalking!