Sweet Followers

Cik Qaseh Visitors

AmazingCounters.com

29 Jun 2014

Majlis Doa Selamat di rumah Puan Nancy a.k.a bu nancy

Assalamualaikum.... n haiii :)
x terlambat lagi kan Qaseh ucapkan selamat menjalankan ibadah puasa dalam bulan Ramadhan ni...
semoga ibadah kita diterima olehNya...
so... mcmna 1st day puasa hari ni?? ada yg skip... hehe...
jgn skip tau.... kecuali ada alasan yg munasabah! faham2 jela... :P
kwn2 non muslim pun ikut puasa sekali... hah! sy suka sgat dgn kwn2 sy yg non muslim ni... sebab dorang sanggup tahan tau nak minum air n makan dalam kelas sebab nak hormati kami yg puasa ni... pdahal mreka x bangun sahur pun... hehe... :)
so,, kawan2 muslim yg lain... laksanakan lah Rukun Islam yang ke-3 ni... ok...
niatkanlah semata2 kerana Allah :)

berbalik pada tajuk entry ni... 
sebenarnya majlis doa selamat ni dibuat semalam.... bukan hari ni... 
nak update semalam.. malas... penat sangat... smpai sekarang pun masih terasa penat lagi... mata ni pun dah kuyu sambil menaip... tau x makan kuyu?? Qaseh xtau lah nak terangkan mcmana.. hehe tapi kalau korang tengok mata orang yg ngantuk tu... hah mcm tu lah mata yg kuyu... :P
anyway... pensyarah kesayangan kitorang jemput datang ke rumah semalam untuk bantu memasak... hehe...
best sangat!!.. walaupun penat.... skurang2nya dapat  bantu orang kan.. sapa lagi kalau bukan kami sekelas yang datang bantu hehe... kami xda junior bagi unit prasekolah...
selain tu,,, Qaseh pun dapat peluang utk memasak... nak tau Qaseh masak apa??? 
DAGING KARI jeee... hehe..
walaupun masakan ni masakan yg biasa2 ja... tapi Qaseh sangat2 puas hati sebab kali ni masakan Qaseh berjaya setelah gagal berkali-kali... hahaha... kata pensyarah kami.. "dah boleh kawin dah.." haha..
sapa x gembira... bila orang puji masakan kita kan... dah lah masak utk orang ramai.. first time tau!!
Qaseh bukan nak meninggi diri org nak menemberang...
tapi Qaseh happy sangat3x... hehe.. :P
Masa majlis ni.. x dpt ambil gambar bnyk2.. sebab busy sgat... 

sementara menunggu masakan msak... sempat lah juga bgambar kjap...
monopod yg diperbuat drp penyapu... haha... konon ja tu... xda kamera pun kat situ


ni lah classmate Qaseh... tapi x semua dpt datang... yg lain ada hal..


yg paling pendek yg bulat2 tu... tu lah Qaseh.. :P ehehe



makanan dah ready... Sorry lupa buka penutup... makan hari tu,,, cuma daging kari,,, daging masak hitam,,, ayam gorang,,, ayam goreng berempah n sayur2an serta buah2an ja... tapi sangat2 mengenyangkan.... alhamdulillah... 


Masa nak balik ipg ,, banyak lagi lebihan lauk pauk yg x habis... sangat2 banyak...
kalau x habiskan membazir pulak kan... so,, penysarah kami minta kami bawa balik semua lauk2 tu... then kami bagi lah kt kawan2 d asrama... kitorang pun delivery lah makanan dr bilik ke bilik smpai makanan tu habis...x ramai sebenarnya yg nak ambil.. sebab dah malam sgat kan... org x makan kalau lewat sangat..
kitorang pun sampai ipg kira2 dalam pukul 10 malam... dalam sejam lebih camtu... delivery mknan pun selesai.. alhamdulillah... terima kasih kpd kwan2 yg sudi ambil lauk pauk tu... tu masakan kami tau... hehe...

terima kasih juga yg sudi membaca entry ni... hehe.. walaupun x berapa panjang sgat... 

Byeee... selamat malam... :)
Jangan lupa bangun sahur tau !






27 Jun 2014

Buat kotak komen yg comel... but FAIL!!

Assalamualaikum...hai.. :)
hari ni tangan gatal2 pulak nak edit2 blog... hehe..
dah lama sbnarnya nak try buat kotak komen yg comel2 tu...huhu..
so,, berbantukan tutorial,,, Qaseh pun try lah... haiii kod yang memeningkan,, kita jumpa lagi..
+_+

korang ada nampak sesuatu yg pelik x kt blog ni??? ada tak??
kalau x ada... fuhh! lega...
actually,, Qaseh ada terpadam bbrapa kod masa tgah edit td.... n klik save... 
hemmm...habis!!!! x keruan dah... 
tapi bila view blog balik... mcm xda pa2 pun yg jd dgn blog ni....
so, lega lah...hehe...
lepas ni x berani dah... mcm takut pula nak edit blog balik... cuai sgt.. 
cukup lah dgn blog yg serba pink n purple ni.. :P ok lah ni...
nnti ada yg pening kepala pulak nak singgah kat sini ... hehe... 
kan u all?? hihi... ada yg nak komen??? d persilakan..
jom blogwalking!

SEGMEN: Kapas Putih Julai Bloglist


klik banner untuk join 
:)

25 Jun 2014

Senyumlah walaupun dirimu disakiti

Assalamualaikum... n haii  :)
pa kabar rakan2 blogger yg dikasihi... sangat2 merindui kalian...eh3x..hehe..
btul... sebab x dpt layan blog sgat...(padahal ada gak buat blogwalking..) 
kalau masa cuti dulu dpt lah layan b'jam2... skrg x dpt lagi.. kena bahagi2kan masa... alhamdulillah... baru sebulan aktif dgn blog, mcm terasa ramai kawan.. walaupun kita ni x kenal sgat kan...keep in touch u all ;) Sebenarnya,,, Qaseh pun xtau sebab apa Qaseh nak buat blog ni... terasa ingin mencuba2 kot... di samping berkongsi nota2 kuliah (mcm dah bgtau ja dlm entry sebelum ni...haha )..
anyway... dashboard dah ok!!!! :D

ok! berbalik pada tajuk entry... sblum membaca lebih lanjut lagi... tolong senyum dahulu... takut2 nnti korang semua hilang senyuman bila membaca entry ni... mungkin entry ni agak emosi kot..hehe.. bunyi mcm serius ja kan? xda pa2 pun.. nak korang senyum jak... selain ianya merupakan satu sedekah.. senyuman jg boleh mmbuatkan kita nmpak muda... :P

Penghias entry.. (senyum kambing)

Senyumlah dalam apa jua keadaan... tak kiralah.. senyum kambing ke.. senyum senget ke.. senyum sokmo ke... yg pnting IKHLAS... hehe.. (note2self juga ni).. ok! itu tentang SENYUM.. ^_^. Tapi mcmana pula bila kita disakiti?? kalau Qaseh lah kan... macam nak ketuk ja kepala org yg buat hati kita sakit tu..hehe.. (jahat jugak sy ni kan....... ikutkan hati).. tapi org selalu ingatkan... jangan ikutkan hati sgat... mnunjukkan rasa sakit hati hanya menampakkan kelemahan kita...
ikutkan rasa binasa, ikutkan hati mati. Habis tu nak buat mcmana?
tapi bila difikirkan balik.. kita sendiri yg dapat padahnya jika terlalu ikutkan hati dalam emosi yg x stabil.. huhu...mungkin kita akan puas bila kita dpt membalas balik perbuatan mereka yg menyakiti.. tpi kepuasan tu hanya untuk jangka pendek sja... kan? apa lah sangat 'kepuasan' tu dengan menyakiti hati org lain selain mendapat kebencian... kan3? bersabarlah wahai kawan2 yang seangkatan dgn ku.. yang selalu disakiti.. (haha.. mcm lah sy ni baik sgt..:P) Kita x memilih untuk menyakiti x bermakna kita memilih untuk disakiti.. (apalah sy merepek ni ). Tak apalah kawan2... hidup tu kan umpama roda... suka duka silih berganti... bila bahagia,,terasa dunia kita yang punya.. bila berduka,,menangis x sudah2.. huhu..


"Allah tidak akan membebani seseorang melebihi kemampuannya".  Jom kita belajar untuk redha.... k

selamat malam :)


Tak dapat Blogwalking!

Assalamualaikum..
hai korang... korang perasan x..
sejak bberapa hari mcm x betul ja blog ni... ke sy sorang jak yg problem ni.. huhu
so xdpt blogwalking! 
Sekian terima kasih...
:(

22 Jun 2014

Selamat datang ke semester 6!

Assalamualaikum...
hai readers! :D pa kabar... ? sihat?? kalau sihat.. jom blogwalking! haha
Alhamdulillah... Qaseh  dah pun selamat sampai ke IPG Kent tercinta... 7 jam yg lalu..

IPG KENT

Sampai ja bilik td terus kemas brg sikit2 n rehat2kan badan...penat sangat jalan jauh...
enam jam perjalanan..mana x sakit pinggang... nak kena kemas barang bilik lagi.... nasiblah x bnyk sgat yg nak kemas... hehe... brg2 xyah masuk stor.. :P
tp malam ni agak malas sikit... dan sejujurnya untuk minggu ni mmg MALAS... hehehe..
bukan apa.... memang mcm ni lah feeling awal2 sem ni.. sedih... ;(
x sampai 24 jam tinggalkan rumah..dah rindu mak ayah... rindu adik2 beradik... rindu kucing2 kat rumah..
rindu weiiii...
rasa homesick sangat2... kalau korang nk kata yg Qaseh ni tlalu childish pun.. Qaseh x kesah...
dah mmg mcm ni yg Qaseh rasa... tp Qaseh yakin..  bukan Qaseh sorang ja yg rasa... 
Fuh!! okay! tenangkan diri jap..........

ok dah...
malam ni Qaseh nak ambil sikit masa ja utk update blog smntara x buzy lg ni... nnti bila dah buzy dgn mcm2 aktiviti.. risau jugak blog ni bsawang.... korang pun mesti rindu blog pink & purple ni (perasan ! haha)
Tq juga lah kpd mrka2 yg slalu singgah kat blog yg x sberapa ni... hehe... thanks sgt2.. singgah2 lah lagi... :D
n jgn lupa tinggalkan jejak anda ehh... senanglah Qaseh mmbalas kunjungan korang n sambil2 menabung kt blog korang... menyokong antara satu sama lain kan amalan mulia... hehe..

Baru ja buka laman rasmi IPG tadi n terus tgok takwim untuk smester ni... 
oh my... PRAKTIKUM II x lama lagi... 14 July... x lama kan lagi tu...
2 bulan tau praktikum sem ni... praktikum yg sebulan masa sem lalu pun diri x terurus.. inikan pula dua bulan... huhu... (merungut lagi)...
ya.. merungut... tp dalam merungut tu.. buat juga kan... tetap jg laksanakan apa yg patut dilaksanakan... kan3x... hehe...
korangkan doakan lah Qaseh dpt buat yg terbaik untuk praktikum kali ni ehh...
Seram sgat... lebih2 lagi kena observe masa mengajar... 
orait?? ok lah,, tu ja nak update mlm ni... huhu...

Ucapan utk diri >> "Selamat datang ke semester 6!"
Back 2 basic!
=D




21 Jun 2014

Apa entah... SOAL HATI malam2 gini


Katanya pada diri
"tak ready jatuh cinta lagi"
kau anggap cinta itu bagai mawar berduri
tapi hadir si dia membuka pintu hati
dan kau anggap itulah cinta sejati.

Mulalah kisah dua merpati sejoli
menyulam janji sehidup semati
bahagia melayari bahtera cinta abadi
akhirnya lemas dibawa arus angan-angan sendiri
kenangan lalu menjelma menyelubungi diri
perpisahan itu hanya mampu diratapi
 dan hanya airmata yang menemani..

Katanya pada diri...
tak nak jatuh cinta lagi..
lantaran menyesali apa yang terjadi..
lantas hadir insan baru penyelamat hati..
bagai dah lupa derita sebelum ini..
dengan yakin hati mu kau beri..
tanpa kau tahu 
adakah kau terus dicintai
atau akhirnya disakiti..

kisah lama berulang kembali.
perpisahan demi perpisahan terus terjadi..
tanpa jemu kau cuba dan cuba lagi..
tapi tak apa asalkan kau tahan hati..
di akhir kecewa.. bahagia menanti.

......
.....................
eh! adakah sy sedang berpuisi??? haha
adakah ini puisi?? mcm x percaya... berbicara soal hati mlm2 gini..
alalala... jgn pulak ada yg sedih2.. hehe
Qaseh sja nak berkongsi dan ingat mengingati... agar kita berhati-hati memberi hati..
bila kecewa terus salahkan cinta... padahal cinta itu x salah... cuma kadang takdir menemukan kita dgn org yg salah... salahkan takdir??? NO.. 
the keyword is HIKMAH.. hehe...
"People meet for a reason..
either its a blessing or a lesson"
kecewa?? move on ja lah (mcm senang jak cakap kan??)
I feel U... sapa x pernah kecundang dlm soal2 gini ni?? pendek kata PUTUS CINTA lah..
rata2 ramai yg dah pernah... bezanya cuma kuat atau x ja hdapi bnda ni... (mcm pakar motivasi LAH pula...hahak)
apa2 pun.. sentiasalah berdoa... hati org kita xtau.. bila2 masa boleh berubah.. 

benarlah bagai apa yang dikata..
Jangan simpan seseorang di dalam hati.
Hati itu berbolak balik sifatnya.
Simpan seseorang dalam doa.
Kerana doa tercatat di langit selamanya.
"Jatuh cinta itu mudah.. tapi untuk setia pada cinta itu susah"

Untuk si dia yang di sana...
sy x minta lebih... sy hanya mampu katakan..

CUT!
^_^
Gud night..





17 Jun 2014

Jadual Sem depan dah keluar..

Assalamualaikum.. n haiii..

makin hari makin x keruan pula rasa hati... ish3x... mcm masalah besar pulak..
bukan apa... cuti kian habis... T.T
kehidupan akan menjadi sedia kala...
bangun pagi g kuliah... balik petang.... Assignment... amali... praktikum...
n bla...bla...bla...
bgitulah kehidupan sebagai student yg perlu ditempuh utk 1 tahun stgah ni sj lagi...
xsabar KONVO.... x sabar..xsabar..
tgah tgok2 facebook td... ada pula kwn post jadual utk semester depan...


heeemmm... mmg x sah kalau kelas x sampai petang kan... hihi...
ok baiklah... bnyk tugas menanti... 
blog pun mungkin akan berhabuk x lama lg... tp fesbuk sempat plak layan..haha
IPG Kent... mu tunggu aku datang... :P

Eh! Sinetron Anissa dah habis???



Assalamualaikum..... 
hah! sapa skrg duduk dpan TV layan TV3??? haha.. (direct 2 the point)
Qaseh x sedar pun yg crta Anissa dan Anissa tu dah habis.. hehe.. sbb x tgok sgat...

yg ni lah sinetron Anissa tu... xdpt tgok ending crta ni... 

hari ni dah tukar crta baru dah... tajuknya PINTU SYURGA...
layan ja lah smntara masih ada masa ni...
bila dah balik IPG nnti mesti x dpt tgok TV... huhu.... sedih.. T.T
apa2pun.. korang2 smua... kalau nak layan crta.. pa2 crta ja lah.. crta melayu ke .. sinetron ke.. korea ke.. filipina ke.. layan tu  layan juga... 
tapi yg baik kita jadikan teladan.. yg buruk jadikan sempadan (eh,, btul x?)
hihi...
entry pendek ja hari ni... nak tgok TV.. :P
Selamat menonton bg menonton... 
^_^

16 Jun 2014

Throwback '28 Ogos'


Assalamualaikum... and haiii :)
Selamat menghadap blog lagi... grrr... sejuk weii.. kalau ada typing error tu .. faham2 je lah...
malam ni Qaseh (biarlah sy bahasakan diri ini Qaseh.. kikiki :P)
hari ni Qaseh malas nak update pasal akademik... biarlah malam ni  update pasal 'saja2' jeee...hehe
xda nak buat apa kan.. dah xda idea nak update entry kan...
ni ja idea yg ada... tu pun sebab bukak2 folder gmbar.. tbuka folder gmbr dgn kwn time 28 ogos lagu... hehe
ni lah nak throwback balik ni.... huhu... tau x hari tu hari apa??
sebenarnya x da pa2 yg istimewa pun hari ni.... cuma hari berPHOTOSHOT dgn kawan2... photoshoot sja2.. bukan profesional yaa... 


yg ni edit... :P

Hehe... tgok apa tu?? gambar mcm org frust ja kan?? errrkkk... yg tu Qaseh xnak crita.. biar hanya Allah yg tau... Qaseh nak story2 yg happy2 ja.. boleh kan?? (krik krik krik).. ok baiklah! haha  syok sendiri..
hari tu sebenarnya tgah tolong kawan ambil video utk kerja kursus kitorang.. EDU 3105.. hah! sapa tau kod subjek apa tu?? hihi.. xpa lah... dipendekkan crita.. kitorang diminta utk hasilkan video digital story... sambil2 tu.. kitorang saja2 lah photoshot ... bukan selalu... ehehe..

pelangi senja... ececeh.. xda pelangi pun...



this is sumandak2 Borneo.. Sabah & Sarawak... We're bestfriend!! kadang2 kami gaduh jugak... hehe



Payung jadi mangsa.... x nmpk bulat dah payung tu..



yg ni pic sy suka... thanks 2 our photographer... hehe



nampak x candid di situ!! haha... senyum lebar smpai keluar gusi...yg ni sy snapshot ja dr video.. :P



cantik x kami?? ehehe.. *angkat bakul sendiri



cantik x ombak tu?? tenang kan bila tgok laut.. :)


o ya.. utk pengetahuan u'all smua.. gambar2 d ambil kat pantai shahbandar Tuaran, Sabah.. 
ok dahhh... ! ni ja lah utk entry kali ni... haha..
gud nite semua.. sleep tight.. 
Gud night Mr. Arrogant...
*Belum tidur lagi sebenarnya... hihi.. nak tgok tv :P
haiii2 baii2
~Assalamualaikum~

15 Jun 2014

Talking to the Moon


I know you're somewhere out there
somewhere far away
I want you back
I want you back
My neighbours think I'm crazy
but they dont understand
You're all I have
You're all I have..
At night when the stars light up my room
I sit by myself..
Talking to the moon..
Trying to get to you..
In hopes, you're on the other side, 
talking to me too
or am I a fool.. who sit alone
Talking to the moon

lalalalalalala...

dah siap share nota... nak tidur dah... sambil dengar2 lagu talking to moon... T.T.. mcm sedih pulak.. huhu
sesuai untuk orang yang kerinduan... haha.. :P
K lah... selamat malam semua.. :D
selamat malam dunia.. :)
Selamat malam awak yg di sana ;)
Selamat malam Mr.  Arrogant <3

Melayani Perasaan (PRA 3112)


Apa itu perasaan ????

Menurut Chaplin (1972), perasaam adalah keadaan (state)seseorang individu berdasarkan persepsi mereka sendiri akibat daripada rangsangan secara dalaman mahupun luaran. Perasaan adalah sesuatu yang melibatkan emosi yang terdapat dalam diri kanak-kanak yang membesar dengan perasaan positif yang jauh lebih cenderung untuk mencari kebahagiaan berbanding dengan mereka yang dihimpit oleh konflik dan emosi.

Dalam hal ini, seorang guru mahupun ibu bapa bertanggungjawab untuk mencipta seberapa banyak perasaan positif yang mungkin dalam diri kanak-kanak. Perasaan yang positif membolehkan kanak-kanak berkomunikasi dan berinteraksi dengan baik dengan orang-orang di sekelilingnya. Apabila kanak-kanak dapat berinteraksi dengan baikk sesama rakan di sekolah dan juga keluarga di rumah, mereka akan pergi ke sekolah dengan penuh keyakinan. Perasaan adalah subjektif di mana ia menggerakkan pemikiran dan tindakan luaran yang biasanya sesuai dengan sesuatu situasi.

Emosi atau perasaan boleh diklasifikasikan kepada dua kategori iaitu perasaan yang positif dan perasaan yang negatif. Emosi positif adalah seperti rasa gembira, seronok, bersemangat dan yakin. Manakala emosi yang negatif pula adalah seperti cemas, marah, sedih, rasa bersalah dan sebagainya. Kanak-kanak juga boleh mengalami kedua-dua emosi ini secara serentak.

::Perasaan yang positif::
Kanak-kanak yang membesar dengan perasan positif lebih cenderung untuk mencari kebahagiaan berbanding kanak-kanak yang dihimpit oleh konflik dan emosi yang negatif. Untuk membentuk perasaan yang positif dalam diri kanak-kanak, guru perlu menyediakan suasana yang kondusif dan selesa di dalam bilik darjah. Guru perlu cuba mengelakkan emosi yang negatif seperti marah, benci, dendam dan sebagainya.

Perasaan dan implikasinya pada kanak-kanak
  • Gembira - Membantu kanak-kanak atau remaja berfikir bagaimana melahirkan rasa seronok dan menggalakkan mereka bercakap mengenai sesuatu yang mereka sukai.
  • Marah - Membantuk mencari jalan bagaimana menghadapi halangan untuk mendapat sesuatu yang dicitakan dan mengenal erti kesabaran, belajar melahirkan perasaan geram dalam bentuk yang bersesuaian dan mencari jalan penyelesaian.
  • Takut - Rasa terancam, suatu motivasi ingin memastikan keselamatan diri dari aspek fizikal dan psikologi. Merangsang kanak-kanak melahirkan fikiran dan perasaan takutnya, mencari jaminan mendapat ketenangan dan ketenteraman.
  • Sedih - Kehilangan, tidak mendapat apa yang dikehendaki menjadikan kanak-kanak berusaha lebih mendapat apa yang dicita, mencurah perasaan dan berfikir bagaimana mengatasi rasa sedih.
  • Geli - Selalunya dikaitkan dengan makanan, bau dan pandangan, suatu yang semula jadi menjadikan seseorang kanak-kanak berhati-hati tidak terkena apa yang mereka geli. Perasaan ini perlu dihormati dan bantu mereka mencari sebab mengapa mereka berperasaan begitu.
  • Cemas - Asalkan tidak keterlaluan, sebenarnya ia membantu kanak-kank berusaha mengambil langkah mengelak diri dari menghadapi masalah, belajar menahan perasaan bimbang dan bertindak proaktif untuk menunjukkan sesuatu yang terbaik.
  • Malu - Menjadikan kanak-kanak menyedari kepentingan perilaku yang baik dan mengelak daripada melakukan sesuatu yang dikatakan memalukan. Ini membantu mereka mengawal tingkah laku mereka sendiri.
  • Rasa bersalah - Wujud bila kanak-kanak melakukan sesuatu yang dianggap 'keluar' dari 'standard' tingkah laku yang baik. Mereka akan berusaha untuk tidak dianggap bersalah dengan berakhlak sebaik mungkin dan sekiranya kesalahan tetap atau sudah dilakukan, perasaan ini merangsang kanak-kanak meluahkan perasaan dan menyedari agar berusaha untuk tidak mengulangi pada waktu yang lain.
  • Rasa bangga - Tercetus bila seseorang kanak-kanak terasa dihormati atau dihargai oleh orang lain atau bila ia mencapai apa yang diharapkan seperti merangsang mereka meluahkan apa yang membuatkan mereka merasa bangga dan memberi peluang berkongsi rasa bangga, puas dan gembira.

::Memahami perasaan::
Sebagai seorang dewasa perlulah berusaha untuk memahami perasaan kanak-kanak. Kenapa mereka bertingkah laku seperti itu atau ini?? Tingkah laku lazimnya adalah hasil tindak balas daripada perasaan kanak-kanak yang mereka zahirkan melalui perbuatan. Oleh itu, ibu bapa dan guru perlu memainkan peranan bagi mewujudkan perasaan yang positif dalam diri kanak-kanak.

Antara cara yang dapat membantu mewujudkan perasaan positif kanak-kanak:
  • Menyediakan bahan sokongan yang berkesan bagi perkembangan emosi kanak-kanak bermula dengan memberi perhatian kepada perasaan kanak-kanak dan bagaimana mereka menguruskannya. Dengan menyedari perkembangan emosi kanak-kanak, guru boleh membantu kanak-kanak memahami dan menerima perasaan mereka dan juga orang lain. Guru juga boleh merancang strategi yang berkesan untuk menguruskan emosi.
  • Beri fokus kepada perasaan dan emosi kanak-kanak. Emosi yang mudah dikenal pasti, manakala yang lain adalah kurang jelas. Emosi kanak-kanak boleh dilihat melalui bahasa tubuh kanak-kanak, mendengar apa dan bagaimana mereka menyatakan sesuatu perkara dan memerhatikan tingkah laku kanak-kanak. Kemahiran memahami bahasa tubuh kanak-kanak ini akan dapat membantu anda memberi respon yang lebih berkesan sesuai dengan keperluan kanak-kanak. Anda juga dapat memberi panduan yang lebih khusus kepad ibu bapa mereka tentang bagaimana cara yang sesuai untuk membantu kanak-kanak menguruskan emosi mereka.
  • Membantu kanak-kanak mengenali dan memahami emosi. Guru mengambil peluang untuk bercakap dengan kanak-kanak dan mengajar mereka tentang emosi. Ini dapat membantu kanak-kanak menjadi lebih sedar tentang emosi mereka sendiri serta orang lain. Kanak-kanak perlu digalakkan untuk berasa selesa dengan emosi mereka dan  mealtih mereka menjadikan amalan untuk meluahkan perasaan kepada ibu bapa atau orang yang dipercayai. Cara ini juga dapat membantu kanak-kanak menguruskan emosi mereka.
  • Menetapkan had ke atas ungkapan emosi yang sesuai. Ia dalah sangat penting untuk kanak-kanak memahami bahawa ia adalah normal untuk mempunyai pelbagai emosi dan perasaan, tetapi perlu dihadkkan kepada cara-cara tertentu. Mereka perlu dijelaskan tentang batasan terhadap tingkah laku agresif atau tingkah tingkah laku lain yang tidak sesuai. Kanak-kanak juga perlu dilatih untuk menguruskan kemarahan.
  • Menjadi contoh atau role model. Kanak-kanak belajar tentang emosi dan bagaimana menyatakan perasaan yang sesuai terhadap diri dengan melihat orang lain terutama ibu bapa, penjaga dan guru.

::Ekspresi Perasaan::
Dalam mengekspresikan perasaan, ibu bapa dan keluarga perlu membantu kanak-kanak memahami perbezaan antara perasaan dan tindakan. Ekspresi emosi melibatkan pengurusan emosi kendiri dan kecerdasan kendiri membawa kepada perhatian dan keinginan melakukan sesuatu. Guru perlu membina keyakinan dan penghargaan kendiri kanak-kanak. 

Berikut adalah aktiviti untuk meningkatkan ekspresi emosi kanak-kanak:
  • Membina hubungan kanak-kanak dengan rakan sebaya dan orang dewasa, berkongsi pendapat dan mengambil giliran untuk bercakap, menghormati perbezaan budaya, agama dan bangsa.
  • Keupayaan mengatasi emosi bimbang. Contohnya, ibu bapa lambat datang mengambil mereka di sekolah.
  • Berdikari mengurus diri ke tandas, adab makan, mengenakan pakaian, mengurus masa bermain, bertanggungjawab untuk menyimpan barang sendiri.
  • Peraturan bercakap iaitu bercakap dan mendengar. Bercakap bermakna berkongsi dan dalam berkomunikasi adalah mustahil untuk memisahkan pemikiran dan bahasa. Guru menyediakan persekitaran di mana kanak-kanak bebas bercakap dan mengekspresikan emosi mereka dengan menggunakan bahasa.
  • Peraturan bermain dan bercakap. Kanak-kanak perlu diberi peluan bersoal jawab, bukan mendengar penerangan guru semata-mata. Pengalaman kanak-kanak perlu didengar supaya mereka dapat melahirkan emosi kepada rakan sebaya dan orang dewasa. 

::Adaptasi Perasaan::
Adaptasi adalah menyesuaikan sesuatu fakta terkini dan fakta yang terbaru untuk membentuk fakta yang baharu dan lebih seimbang. Contohnya, kanak-kanak yang tidak pernah nampaj kelawar terbang akan mengatakannya itu adalah burung. Di prasekolah, terdapat kanak-kanak yang suka belajar dan boleh bergaul dengan mudah dan ada juga sebaliknya. Mereka berasa cemas dan tidak tahu apa yang berlaku di sekeliling mereka. Apabila guru memperkenalkan satu demi satu konsep, lama-kelamaan skema mereka akan bertambah dan perkembangan kognitif akan bertambah.

Kanak-kanak memerlukan bantuan untuk adaptasi supaya mereka boleh berkembang dan memahami apa yang berlaku di sekeliling mereka. Kanak-kanak yang dapat mengadaptasikan kogitif mereka biasanya akan dapat meningkatkan kecerdasan intrapersonal. Mereka dapat menyesuaikan kehendak persekitarannn dengan bantuan orang sekeliling mereka seperti ibu bapa, ahli keluarga, kawan-kawan dan guru.

Proses adaptasi kanak-kanak di prasekolah:

  1. Memberi perhatian kepada penerangan guru.
  2. Membezakan warna.
  3. Membuat yang disuruh oleh ibu bapa dan guru.
  4. Menggunakan perkataan untuk melahirkan emosi.
  5. Memberi respon untuk membuktikan sesuatu perkara.
  6. Bertanya dan bersoal jawab.
  7. Menonjolkan diri dalam permainan dan main drama.
  8. Kanak-kanak suka memulakan sesuatu kerja daripada menamatkan kerja.
  9. Mengulang tugasan dan rutin seperti bermain di taman permainan.
  10. Menyatakan apa yang disukai dan yang tidak disukai secara terbuka.
  11. Menunjukkan keyakinan diri dan percaya kepada guru di sekolah.
  12. Membezakan yang baik dan buruk berdasarkan model peranan (role model).



Nota "Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti dalam Pendidikan Prasekolah


     Penglibatan ibu bapa dan komuniti di sekolah khususnya prasekolah amatlah digalakkan. Ia merupakan salah satu elemen yang sangat penting bagi membantu pelaksanaan kurikulum di prasekolah. Pengibatan ibu bapa dan komuniti ini membawa kepada permuafakatan bersama guru dan akhirnya dapat membantu dalam perkembangan dan kemajuan murid-murid dari semasa ke semasa. Ibu bapa merupakan pihak yang terdekat dengan anak-anak di rumah. Penglibatan ibu bapa dalam pendidikan prasekolah ini memberi kesan yang positif kepada anak-anak mereka kerana pendidikan bukan sahaja boleh diperolehi daripada guru di sekolah tetapi ia juga berterusan sehingga di rumah.

     Di samping itu, murid-murid prasekolah juga mempunyai pelbagai ragam tingkah laku yang berbeza-beza dan ini perlu ditangani oleh guru. Dengan penglibatan ibu bapa ini, penguasaan ilmu pengetahuan dari aspek perkembangan kanak-kanak dan latar belakang keluarga dapat membantu masalah mendidik yang dihadapi oleh guru.


Teoritikal Perspektif Mengenai Keluarga



::ATTACHMENT / SANGKUTAN::

Attachment atau sangkutan adalah suatu hubungan yang rapat di mana bayi atau kanak-kanak berasa disayangi dan selamat seterusnya membentuk rasa percaya dalam diri kanak-kanak tersebut. Mary Ainsworth (Santrock, 2007) dalam buku Perkembangan Kanak-kanak yang ditulis oleh Haliza Hamzah menyatakan bahawa respon yang cepat dan menenangkan bayi semasa bayi menangis akan membina hubungan yang lebih erat antara ibu bapa dengan bayinya. Attachment atau sangkutan ini juga merujuk kepada kesukaran seseorang kanak-kanak untuk berjauhan buat beberapa ketika dengan ibu bapa ataupun orang terdekat. Contohnya, seorang kanak-kanak yang dijaga oleh ibu bapa angkat sejak kecil lagi dan kemudian diambil oleh ibu bapa kandungnya akan mengalami tekanan emosi. Hal ini kerana attachment dengan ibu bapa angkatnya lebih kuat yang menjaganya sejak kecil. Masalah-masalah seperti perceraian ibu bapa, kematian dan tinggal berjauhan juga boleh menghalang attachment. Walau bagaimanapun, attachment atau sangkutan yang melampau akan menyebabkan kanak-kanak suka merajuk, memencilkan diri atau meminta ibu bapa menemai di sekolah.

::Ciri-ciri pembentukan sangkutan::


  • Ibu kepada bayi yang membentuk sangkutan yang selamat dan lebih responsif kepada keperluan bayi semasa 3 bulan pertama.
  • Ibu bersikap konsisten dalam bertindak balas kepada keperluan bayi.
  • Ibu bapa biasanya akan menyesuaikan tingkah laku mereka dengan mengambil kira reaksi dan kerenah  bayi.
  • Sangkutan yang tidak selamat timbul apabila ibu gagal menyediakan keprihatinan yang sensitif dan responsif terhadap keperluan dan harapan bayi.

::Prinsip Pembentukan Attachment (sangkutan) Teori Etologi Sangkutan Bowly::

  • Tingkah laku sangkutan di kalangan bayi adalah merupakan tingkah laku yang berdasarkan kepada tingkah laku naluri dan evolusi manusia yang telah diprogramkan secara semula jadi. 
  • Sangkutan di kalangan manusia tidak hanya bergantung kepada keperluan bayi untuk makan atau menyusu semata-mata. 
  • Bayi membentuk sangkutan dengan orang-orang yang berinteraksi dengan mereka secara kerap. 
  • Di kalangan manusia kehidupan tahun pertama adalah masa yang paling kritikal dalam pembentukan sangkutan. 
  • Bayi akan lebih membentuk tingkah laku sangkutan terhadap seorang manusia iaitu ibu kerana ibu lebih berpengaruh. 
  • Semasa tiga tahun pertama seorang bayi sangkutan membina hubungan dua hala antara ibu dengan anak. 
  • Apabila anak membentuk sangkutan dengan ibu beliau akan membentuk model bekerja dalaman mengikut ibu mereka. 
  • Sangkutan anak-anak dengan ibu berbeza dari segi keselamatan bayi membentuk sangkutan yang selamat sekiranya ibu bertindak balas kepada keperluan mereka. 
  • Sangkutan yang selamat membentuk kesan yang positif terhadap perkembangan hidup bayi.

::AUTONOMI::

Menurut Teori Perkembangan Erikson, automi ini dapat dilihat pada peringkat 2 hingga 3 tahun iaitu autonmi lawan rasa malu atau sangsi. Pada peringkat ini kanak-kanak mula memahami bahawa mereka boleh mengawal tindakan mereka. Mereka menyedari bahawa setiap perlakuan yang mereka buat adalah tindakan mereka sendiri dan bukannya orang lain. Ini bermakna kanak-kanak tersebut sudah mempunyai autonomi ke atas diri mereka. Pada peringkat ini juga kanak-kanak menunjukkan autonomi untuk berdikari. Mereka mempunyai keinginan untuk bertindak secara bebas. Mereka juga ingin melakukan sesuatu tanpa bantuan atau bergantung dengan orang lain. Walau bagaimanapun, kanak-kanak akan berasa ragu-ragu terhadap kebolehan mereka. Tingkah laku yang diterima akan menyebabkan kanak-kanak berasa yakin terhadap perlakuan mereka. Namun, mereka akan berasa malu dan takut jika tingkah laku mereka tidak diterima. Oleh itu, ibu bapa yang suka menggalakkan anak-anakmereka untuk berdikari dan menerokai alam sekeliling membolehkan anak-anak mereka mempunyai keyakinan yang tinggi. Sebaliknya jika ibu bapa lebih suka mengongkong dan melarang anak-anak mereka melakukan sesuatu, kanak-kanak tersebut akan menjadi seorang pemalu, ragu-ragu dan takut untuk mencuba sesuatu yang baru.


::Menangani Isu Pengawalan::

Ibu bapa sering menggunakan perkataan "jangan" jika mereka melarang anak mereka melakukan sesuatu. Ibu bapa juga kurang memberi alasan kenapa tidak boleh melakuakn sesuatu tindakan itu. Kadang-kadang terdapat ibu bapa yang suka menakut-nakutkan kanak-kanak agar kanak-kanak tersebut tidak melakuakna sesuatu tindakan. Hal ini akan menyebabkan kanak-kanak tersebut hilang keyakinan diri dan lebih suka bergantung kepada orang lain. Dalam isu pengawalan ini, konsep pengawalan dilihat sebagai sistem kawalan yang digunakan oleh ibu bapa dalam mengawal tingkah laku anak-anak mereka.

::Menangani Pengekalan::

Terdapat beberapa langkah untuk membantu kanak-kanak mengekalkan autonomi terhadap diri mereka:

  • Memberi hadiah dan ganjaran yang setimpal dengan tingkah laku kanak-kanak. Ini dapat membantu mereka mengekalkan tingkah laku yang positif dan dingini. Konsep kendiri banyak mempengaruhi tingkah laku kanak-kanak ke arah penyesuaian diri. Ini termasuk penghargaan kendiri, penerimaan dan penolakan diri. Jika seseorang kanak-kanak merasi kurang penerimaan daripada orang yang berinteraksi dengannya, kanak-kanak tersebut akan mengalami perasaan penolakan diri. 
  • Kanak-kanak yang dapat mengekalkan penghargaan kendiri yang tinggi mempunyai sikap yang positif, sanggup berusaha hingga dapat menyempurnakan tugasannya, dapat menyerlahkan bakat dan kebolehannya. Kanak-kanak yang mempunyai konsep kendiri yang sederhana, mempunyai rasa curiga dan ragu-ragu dalam mengambil keputusan tepat. Manakala kanak-kanak yang mempunyai konsep kendiri yang rendah biasanya bersikap rendah diri, curiga, tidak mampu membuat keputusan, tidak dapat bertinteraksi dengan berkesan dan sering melepaskan diri dari bersikap kurang yakin kepada kebolehan sendiri. Kanak-kanak yang memberi banyak alasan untuk menolak tugasan telah mempamerkan tindakan atau taktik yang menunjukkan mereka mempunyai konsep kendiri yang rendah dan banyak alasan.
  • Dalam pengekalan tingkah laku yang positif guru perlu memberi perhatian yang sewajarnya seperti dorongan dan sokongan dalam proses pengajaran dan pembelajaran kanak-kanak. Terdapat banyak aktiviti yang boleh mengekalkan tingkah laku positif. Perkara yang utama perlu dilakukan oleh guru ialah memberi dan menikmati pengalaman kejayaan bersama kanak-kanak. Guru memberi peluang kepada kanak-kanak menjadi pemimpin atau mengambil bahagian dalam aktiviti seperti main peranan, simulasi, permainan dalam kumpulan dan sebagainya.
  • Semua kanak-kanak perlu merasa bangga terhadap diri mereka dan keluarganya. Mereka perlu merasa dirinya dihargai dan merasa berkebolehan dan dapat mencapai sesuatu. Mereka perlu merasa selamat dan yakin kepada diri sendiri.

::INISIATIF::
Inisiatif merujuk kepada daya usaha atau gerak pertama. Ia juga bermakna bercita-cita dan bersemangat. Ini menunjukkan kanak-kanak mempunyai tujuan untuk hidup. Kanak-kanak lazimnya mempunyai sikap kurang sabar dalam melakukan sesuatu tugasan yang baru, menyertai aktiviti bersama rakan sebaya dan menemui sesuatu aktiviti yang boleh mereka lakukan dengan bantuan orang dewasa.

::Perkembangan konflik::
Apabila kanak-kanak inisiatif kanak-kanak meningkat, mereka akan mula bersikap berdikari untuk meneroka persekitaran mereka dan mempelajari kemahiran baru. Kanak-kanak akan suka bertanya banyak soalan dan sentiasan inginkan penjelasan tentang apa yang berlaku. Kanak-kanak juga selalunya bedasa dalam suasana konflik. Misalnya tidak mahu berkongsi permainan atau peralatan dengan rakan sebaya. Dalam hal ini, guru perlu mengelakkan diri daripada membuat keputusan terburu-buru dan menghukum. Guru perlu mendengar keterangan yang diberikan oleh murid. 

Panduan guru dalam menghadapi konflik:
  • Mendengar kanak-kanak bercerita.
  • Berterima kasih kerana memberitahu apa yang berlaku.
  • Jangan menyalahkan kanak-kanak.
  • Bertanyakan perasaan kanak-kanak sekiranya sesuatu perkara itu berlaku pada dirinya sendiri.
  • Bertanyakan kepada kanak-kanak perkara yang patut dibuat supaya kawannya rasa seronok.
  • Ikut apa yang telah dipersetujui untuk menamatkan konflik.
Kanak-kanak akan belajar cara menghormati hak orang lain dan menjaga maruah orang lain. Guru hendakla memberi peluang kanak-kanak menguruskan konflik dengan cara yang terbaik. Di samping itu, guru hendaklah menolong kanak-kanak mengurangkan konflik dan membina kemahirain persahabatan.

Cara-cara membina persahabatan:
  • Mengajak kawan-kawan bermain bersama.
  • Berkongsi alat permainan dan barang-barang.
  • Berbual-bual.
  • Menawarkan pertolongan.
  • Bertukar alat mainan.
  • Mendengar kawan membaca buku cerita.
  • Membuat apa yang dibuat oleh kawan.

::Peranan Persekitaran::
Dalam persekitaran kanak-kanak, keluarga merupakan pihak yang terdekat dan memainkan peranan yang penting dalam membantu perkembangan kanak-kanak, begitu juga dalam masyarakat. Setiap masyarakat mengawal tingkah laku ahli-ahlinya. Antara fungsi keluarga dalam masyarakat adalah:
  • Kawalan tingkah laku seksual
  • Mensosialisasikan emosi
  • Memberi sokongan emosi
  • Mengenakan kawalan emosi
  • Memberi jagaan terhadap anak
  • Memberi kerjasama ekonomi
Anak-anak bergantung sepenuhnya kepada kedua ibu bapa mereka untuk mendapatkan makanan, minuman, perlindungan dan kasih sayang. Mereka mudah dipengaruhi. Peranan keluarga adalah menyalurkan budaya seperti nilai, norma, kepercayaan, sikap dan juga bahasa. Walaupun terdapat agen sosialisai lain seperti rakan sebaya, sekolah dan media massa, namun keluarga adalah agen sosialisasi yang pertama dan paling berpengaruh dalam pembentukan tingkah laku kanak-kanak.

::Aplikasi Inisiatif kanak-kanak::
Kanak-kanak mengaplikasi inisiatif dengan sokongan emosi dengan orang-orang di persekitarannya seperti ibu bapa, adik-beradik dan rakan sebaya. Contohnya kanak-kanak menunjukkan inisiatif melalui aktiviti bermain. Semasa bermain mereka mencuba kemahiran baru menerusi kegagalan, teguran dan bimbingan orang di persekitarannya. Kanak-kanak bukan sahaja memerlukan persahabatan, sangkutan tetapi juga kasih sayang bagi perkembangan yang normal.


::KENDIRI::
Kendiri adalah konsep meujuk kepada fikiran, perasaan dan sikap terhadap diri. Kanak-kanak akan mula menyedari tentang kewujudan mereka. Mereka akan bertanya :siapakah saya?" Sukar untuk menentukan bila seorang kanak-kanak itu mula memahami kewujudan mereka. Mengukur kesedaran kanak-kanak juga bukan mudah. Apabila kanak-kanak mula membina kesedaran kendiri iaitu sedar tentang kewujudan mereka, mereka akan memperoleh konsep kendiri dan mula bertanya siapa diri mereka dan ingin mendefinisikan diri mereka. Mereka juga boleh menjawab soalan tentang nama mereka, siapa ibu dan bapa serta di mana mereka tinggal.

Perbandingan Konsep Kendiri Positif dan Konsep Negatif



::Aplikasi Kendiri Kanak-kanak::
Kanak-kanak berkembang dari aspek fizikal, emosi, rohani, sosial dan kognitif. Kanak-kanak adalah pelajar yang aktif, sentiasa ingin tahu dan ingin melakukan sesuatu tanpa menyedari risiko. Menurut Froebel, kerja kanak-kanak adalah bermain. Dalam membina strategi dan langkah-langkah untuk meningkatkan konsep kendiri kanak-kanak, ianya perlu berdasarkan perkembangan bermain tersebut.

Hasil kajian menunjukkan terdapat perkaitan sikap ibu terhadap anak dalam menerima kehadiran anak, maka akan lebih cenderung untuk mesra dengan keluarga dan orang lain. Kanak-kanak yang suka menangis dan susah diberi makan ada kaitannya dengan ibu yang risau dan rungsing ketika mengandung. Penghargaan terhadap anak seperti memberi kata manis dan kata pujian boleh meningkatkan rasa senang dan keriangan kepada kanak-kanak. Keluarga yang stabil memberi ruang kepada kanak-kanak untuk membesar dan mengenali kehidupan yang lebih bermakna daripada kanak-kanak yang tinggal dengan ibu tunggal dan hidup yang kekurangan. 

Peranan ibu bapa dan guru sangat penting dalam aplikasi kendiri kanak-kanak. Penerimaan orang dewasa terhadap kanak-kanak adalah aplikasi kendiri kanak-kanak yang utama. Ibu bapa perlu menerima kehadiran kanak-kanak dalam keluargannya. Guru perlu menerima kanak-kanak yang berada dalam kelasnya. Guru sendiri menerima dirinya sebagai guru prasekolah yang mempunyai kualiti untuk membantu kanak-kanak memperkembangkan potensinya ke tahap maksimum.

13 Jun 2014

Wahai Anak Muda


Wahai anak muda
ketika bibir bermadah pujangga
membiarkan lidah menuturkan bait-bait kata
jangan dilupa warisan lama
meski ada bahasa kedua
di jiwa tersemat bahasa ibunda
dulunya menjadi sejarah dunia
di persisiran Selat Melaka
hingga ke hujung Nusantara
bahasa Melayu ku Lingua Franca
bukannya mitos semata-mata.

Wahai anak muda
tiadakah rasa berbangga
memperjuangkan usaha pendeta dulu kala
kini berlagu sepi ditelan masa
bahasa lain meracuni kosa kata
keindahan metaforanya menjadi nostalgia
coretan pena menjadi sia-sia
bahasa Melayu lenyap pada tiap butir bicara
maka,
wajarkah lagi pesanan Hang Tuah "Takkan Melayu hilang di dunia?"

Ayuh anak muda
perjuangkanlah bahasa mu di persada kegemilangan
riwayat bahasa Melayu jangan tinggal kenangan
warisan jangan tinggal warisan
bahasa Melayu mu
bukan hanya bahasa persuratan
bukan hanya bahasa perantaraan
bukan hanya bahasa pemerintahan
tapi juga lambang perpaduan
seantero dunia melihat bangsa kita bangsa berwawasan.

Wahai anak muda
ayuh berpimpin tangan berganding bahu
selagi daya selagi mampu
perjuangkan bahasa mu bahasa yang satu
bangsa bersatu ukhuwah padu
negara maju bahasa bermutu.

Menggalakkan Tingkah Laku Prososial Kanak-kanak
















Model Disiplin Asertif Canter












3 Jenis Guru












Leave Your Link :) Jom Blogwalking!